Alapkőletétel Berettyóújfalun

Ünnepélyes keretek között tették le szeptember 16-án Berettyóújfalun a Szivárvány Református Óvoda alapkövét.

Az ünnepélyes alapkőletételi eseményen Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke végezte az igei szolgálatot, köszöntő beszédet mondott Dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Tóth Tibor esperes és Muraközi István polgármester, majd a Molnár János főgondnokkal, Hegymegi Enikő óvodavezetővel és a kivitelező cég ügyvezetőjével, Lisznyai Sándorral közösen elhelyezték az időkapszulát és az óvoda alapkövét.

A Berettyóújfalun jelenleg három csoportos a református óvoda, a most épülő új óvodában már négy gyermekcsoporttal fog működni, 100 gyermek számára biztosít elhelyezést. Az óvodafejlesztés során az új épülethez kapcsolódó kivitelezési munkák 751 millió Ft értékben, részben hazai támogatással, részben a fenntartó saját forrásából valósulnak meg. A négy, egyenként több, minta 60 nm-es csoportszobán kívül tágas, gazdagon felszerelt tornaszoba, külön logopédiai és pszichológusi szoba is rendelkezésre áll majd az épületben. Az óvoda udvarán esztétikus és a vonatkozó szabványoknak megfelelő biztonságos nagymozgást fejlesztő eszközök biztosítják a gyermekek mindennapos testi fejlesztését, edzését.

A Tiszántúli Református Egyházkerületben 23 intézményt érint a fejlesztés, amiből 17 új építésű beruházás. A fejlesztés összesen 2134 férőhelyet érint az egyházkerületben, amiből 1030 új óvodai férőhely. A Programnak köszönhetően 2021. szeptemberében Mátészalkán már az új óvoda épületében kezdődött meg az oktatás, Kunhegyesen az épület bővítésének köszönhetően plusz 1 csoporttal működhet tovább a református óvoda, míg Karcagon az új református óvoda 3 csoporttal indulhatott el. A Debrecen-Nagysándor telepi óvoda épülete elkészült, mely a jövő nevelési évtől 100 gyermeket tud fogadni.