Mezőörsön is elkezdődött az új református óvoda és minibölcsőde építése

2021. március 5-én sajtótájékoztató keretében jelentették be a Mezőörsi Talentum Református Óvoda és Mini bölcsőde új épületkomplexuma építésének az elkezdését. A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának részeként, közel 900 millió forintból megvalósuló új épületegyüttesben három csoportszobás óvoda és mini bölcsőde, modern főzőkonyha, hiánypótló tornaterem, valamint impozáns aula is kialakításra kerül.

A sajtóeseményen részt vett és beszédet mondott ifj. Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházmegye esperese, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Farkasdi-Sáhó Katalin, a Mezőörsi Református Egyházközség Lelkészi Hivatalának szakmai vezetője, aki ismertette a beruházás eddigi sarokköveit. A beruházás fedezetére az Országos Óvoda Program 412.860.000 forintot biztosított. Ezen felül a Mezőörsi Református Egyházközség 100.000.000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Települési- és Településfejlesztési Operatív Programban mini bölcsőde létesítésére, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közreműködésével. 2019. októberében a Mezőörsi Református Egyházközség a tervezési és tervezői művezetésre szerződést kötött a Stilépber Ingatlanberuházó Kft.-vel, és elkezdődött az épület tervezése Gáncs Attila Tibor építész vezetésével.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta: „Nagyon sokan dolgoztak azért az elmúlt egy évben, hogy itt a tényleges munkakezdés március 8-án elkezdődhessen. A mezőörsi óvodakomplexum megyénket is gazdagítja, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat pedig a bölcsőde építés támogatásával érintett a projektben. Öröm, hogy nemcsak a nagyvárosok kiváltsága a bölcsődei szolgáltatás, az a szándékunk, hogy a kisebb településeken is városias szolgáltatást tudjunk nyújtani, így biztosítva a népesség helyben maradását, a lakosság gyarapodását. Mindennek munkaerőpiaci hatása is van, hiszen amíg a szülők dolgoznak, addig a gyermekeik biztonságban vannak, jó nevelést kapnak, ez pedig a református intézményekben biztosított. Minden olyan fejlesztés, amely a gyermekekkel kapcsolatos, a megyei önkormányzat számára is fontos. Mezőörs egy kisrégió központjává válik, ahol a gyermeknevelés teljes spektrumát biztosítani tudják. Legyen rá mindenki büszke, hiszen nagyvárosokban sem jellemző az a szolgáltatás, amit Mezőörs egy helyen biztosítani tud. Nagy örömmel jövök majd az óvoda átadási ünnepségére is egy év múlva.”

Az új épületegyüttes a volt önkormányzati iskolaépület mögött, biztonságos környezetben kerül megépítésre tágas parkolóval. A beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás során a legelőnyösebb ajánlatot a RENEX-BAU Építő és Szolgáltató Kft. nyújtotta be. A Mezőörsi Református Egyházközség és az építő cég között a kivitelezési szerződést 2021. február 26-án írták alá, a munkaterület átadása 2021. március 8-án történt meg.

A sajtóesemény végén Szőke Barnabás, a Mezőörsi Református Egyházközség lelkipásztora, a település polgármestere köszönetét fejezte ki Magyarország Kormányának, különösen dr. Orbán Viktor miniszterelnöknek és Balog Zoltán volt miniszternek, jelenlegi református püspöknek, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőnek, valamint Németh Zoltán megyei közgyűlési elnöknek az anyagi támogatásért; Steinbach József református püspöknek pedig, hogy a mezőörsi beruházás bekerülhetett az országos óvodafejlesztési projektbe.