Országos Óvoda Program zárórendezvény (2023.09.10.)

Kunszentmiklóson 2023. szeptember 10-én rendezték meg a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának záróeseményét. Az ünnepi esemény hálaadó istentisztelettel kezdődött, majd az Áldás Református Óvoda felavatásával folytatódott.

Ünnepélyes keretek között, 2023. szeptember 10-én, Novák Katalin köztársasági elnök részvételével zajlott a Magyarországi Református Egyház összesen mintegy 35 milliárd forintos kormányzati támogatás segítségével megvalósult Országos Óvoda Programjának záróeseménye. A rendezvényt Kunszentmiklóson, hálaadó istentisztelettel egybekötött ünnepség keretében tartották, ahol felszólalt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke is, az istentiszteletet Steinbach József püspök vezette.

A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja 2018-ban indult útjára, eredményeképpen hazánkban 66 beruházás valósult meg, közülük 46 helyszínen épült új intézmény, 18 helyszínen már meglévő épület felújítása, korszerűsítése történt meg, több helyszínen pedig az eszközpark cserélődött.

A program kunszentmiklósi záróünnepsége hálaadó istentisztelettel kezdődött, melyet Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke celebrált. Az istentiszteletet követő ünnepi közgyűlés fő beszédét Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke tartotta. A templomi esemény után a záróünnepség az Áldás Református Óvoda épületénél folytatódott, ahol Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott beszédet. A zárórendezvény annak az interaktív mágneses táblának a felavatásával fejeződött be, mely az óvoda falán az Országos Óvoda Program helyszíneit jeleníti meg, Magyarország térképét mintázva.  A táblát Novák Katalin köztársasági elnök, Gulyás Gergely miniszter, Balog Zoltán, Steinbach József, Dr. Fekete Károly és Pásztor Dániel püspökök, valamint helyi óvodások avatták fel.

Az Országos Óvoda Programban összesen több mint 2900 új óvodai, és 177 mini bölcsődei férőhely jött létre, így a református óvodai férőhelyek száma a programnak köszönhetően hozzávetőlegesen 40 százalékkal emelkedett. A 66 beruházáshoz kapcsolódóan mintegy 450 új munkahely jött létre.

A Dunántúli Református Egyházkerületben 10 településen, a Dunamelléki Egyházkerületben 20, a Tiszántúlon 19, a Tiszáninneni Református Egyházkerületben 7 helyszínen épült új óvoda, vagy bővítették, illetve újították fel a régi épületet.

Jelentős tény, hogy 24 olyan helyiség is bekerült a programba, ahol eddig nem volt református óvodai szolgáltatás, így ezeken a településeken a fenntartó egyházközségek hatalmas lehetőséget kaptak a gyülekezetük bővítésére, a családok keresztény közösségbe fogadására.

Az Országos Óvoda Programnak köszönhetően korszerű, a mai kor igényeinek megfelelő óvodák épültek, fontos szempontként figyelembe véve, hogy a gyermekek és a pedagógusok az óvodai nevelést legoptimálisabban szolgáló környezetben tölthessék mindennapjaikat. Az óvodák tágas tornateremmel, fejlesztőszobával, sószobával, biztonságossá tett játszóudvarral, új eszközökkel, felszerelésekkel bővültek vagy épültek meg. Összességében 32 000 m²-en épült új óvoda, és 2000 m² óvoda modernizálódott.

A tervezésnél és kivitelezésnél fontos elvárás volt, hogy az épületek kialakítása a legkorszerűbb legyen, ezért például a működéshez szükséges energiát a lehető legnagyobb mértében megújuló energiaforrások biztosítják.

Az óvodák pedagógiai programjában egyaránt fontos szerepet kap a kiemelkedően magas színvonalú szakmaiság és a keresztény értékrend átadása, mely jelen van az óvodai élet hétköznapjaiban is. A református óvodák fogadják a sajátos nevelési igényű gyermekeket, fejlesztésükre humán erőforrással és pedagógiai programmal is felkészültek.