Óvoda-átadóünnepség Miskolcon

Október 24-én óvoda-átadóünnepséget tartottak Miskolcon, a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) Miskolci Tagintézményében, a Mesekert Óvodában. A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának köszönhetően összesen 2888 új óvodai férőhely és 340 új munkahely jön létre országszerte. A fejlesztés Magyarország Kormányának 35 milliárd forintos támogatásából valósul meg. A Tiszáninneni Református Egyházkerület 10 intézményét érinti a fejlesztés.

Az ünnepélyes eseményen beszédet mondott Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Bruckner László, a Magyarországi Református Egyház Oktatási Szolgálatának szolgálatvezető főigazgatója. A rendezvény keretében elhelyezték az új óvodai csoportok névtábláit a leendő szobák falára.

A jelenleg épülő óvoda területe a Magyarországi Református Egyház tulajdona. Az új óvodában öt csoportszobát, tornaszobát, foglalkoztatókat és kiszolgáló helyiségeket, valamint irodablokkot, melegítőkonyhát és korai fejlesztőhelyiséget alakítanak ki. A tervezés során figyelembe vették az Óvodai nevelés országos alapprogramját, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekre vonatkozó óvodai irányelveket, hiszen a Mesekert Óvoda célja az iskolai integrált oktatásra felkészíteni a sajátos nevelési igényű gyermekeket. A Református EGYMI Miskolci Tagintézmény pedagógiai szakszolgálati feladatokat végez, valamint utazó gyógypedagógusi hálózatot is működtet. Szolgáltatásaik köre a fejlesztést követően tovább növekszik, új feladatellátásként csatlakozik hozzá a sajátos nevelési igényű gyermekeket fogadó óvoda, amely még egy további csoporttal bővül az új épület és az udvari játékokkal felszerelt kert átadását követően.

A Református EGYMI Miskolci Tagintézményből irányított módon már 2020 szeptemberében két, majd 2021 szeptemberében újabb két (6-9 fős) csoporttal kezdte meg az óvoda a működését Miskolcon, az Éder György utcai telephelyen. Az intézmény megyei vagy országos szakértői vélemény alapján valamennyi sajátos nevelési igényű gyermeket fogadni tudja. A sokoldalú fejlesztésük biztosítéka a sokféle habilitációs és rehabilitációs foglalkozás, az egyéni és csoportos foglalkozások mellett a rendelkezésre álló teljes szakember ellátottság. Sajnos az integrációra felkészítés nem minden esetben sikerül, ezért jött létre a speciális óvoda. A Magyarországi Református Egyház által fenntartott intézmény a speciális óvodával való fejlesztése és bővítése a sajátos nevelésű gyermekek fejlesztésében megmutatkozó komoly szükségletekre ad választ.

A Tiszáninneni Református Egyházkerületben összesen 7 település érintett az Országos Óvoda Programban: Miskolc, Arnót, Encs, Sárospatak, Kazincbarcika, Heves és Szerencs. Ezek közül Arnóton, Encsen, Sárospatakon, Miskolcon a Kishunyad utcában és Selyemréten, valamint Hevesen már működnek az óvodák. Összesen 10 intézmény érintett a beruházásban a Református EGYMI Miskolci Tagintézményével együtt, amely két csoporttal már elindult ideiglenes helyszínen. Az egyházkerületben a fejlesztésnek köszönhetően várhatóan 80 új munkahely és 505 új óvodai férőhely jön létre, melynek köszönhetően 780-ról 1285-ra növekszik a református óvodába járó gyermekek száma.