A Nagykanizsai Kiscsillag Református Óvoda ünnepélyes alapkőletétele

Márciusban megkezdődhetnek a Nagykanizsai Kiscsillag Református Óvoda kivitelezési munkálatai. Az Országos óvoda program keretében induló beruházás várhatóan 2020 év végén fejeződik be, így 2021 év elején megnyithatja kapuit az óvodások előtt. Az új intézmény a város szívében kap helyet közvetlenül a református templom mellett, közel számos alap- és középfokú oktatási intézményhez. A Magyarországi Református Egyház által megvalósított beruházásnak köszönhetően az új óvodában 75 gyerek számára biztosítanak majd óvodai férőhelyet és emellett számos új munkahelyet is teremt a nagykanizsaiak és a környező településen élők számára.

Február 7-én tartották a Nagykanizsai Kiscsillag Református Óvoda alapkőletételi ünnepségét a leendő óvoda helyszínén. Az ünnepségen részt vett Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, továbbá köszöntőt mondott Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Cseresnyés Péter Nagykanizsai térség országgyűlési képviselője valamint Balogh László, Nagykanizsa város polgármestere.

A munkálatok várhatóan márciusban elkezdődnek. Az „L” alaprajzú, 1024 nm2-es, modern megjelenésű nyeregtetős saroképületben három 25 fős csoportszoba, tornaszoba és egyéb kiszolgáló helyiségek kapnak helyet. A korszerű épület fűtését hőszivattyús rendszerrel oldják meg és az óvoda villamosenergia igényének egy részét is megújuló energiaforrásokból biztosítják, a tetőre szerelt napelemekkel.

Nem csupán a belső teret, hanem a külső környezetet is a 21. század követelményeinek megfelelően alakítják ki: a játszóudvar az ingatlan terepadottságait figyelembe véve akadálymentes használatra is alkalmas lesz, a játszó teraszok rézsűs kialakítással csatlakoznak a játszóudvarhoz, melyen különböző mozgáskoordinációt fejlesztő játszó eszközöket helyeznek el, a gyerekek eseménydús szabadtéri kikapcsolódása érdekében.
Az óvoda a város központi részén, egy leromlott állapotú lakóépület helyére épül, ezzel is megszépítve az „Iskolanegyed” -ként is ismert városrészt. Az ovi számos más közintézmény szomszédságában helyezkedik majd el, innen pár perc sétányira található az általános iskola, a gimnázium, a könyvtár, a színház, a múzeum és a református templom is.

Az új intézménybe Nagykanizsáról és a környező településekről egyaránt várják az óvodások jelentkezését vallási hovatartozástól függetlenül. Az óvodai foglalkozások kisebb létszámú csoporttal már 2020. szeptembertől elkezdődnek a Református Egyházközség gyülekezeti termében, az óvodások innen fognak átköltözni az új épületbe. A gyerekek jelentkezését már várják a nagykanizsai Lelkészi Hivatalban, valamint a www.nagykanizsa.reformatus.hu-n megtalálható formanyomtatvány és szándéknyilatkozat kitöltésével.

Az Óvodai nevelés országos alapprogramja, valamint a Magyarországi Református Egyház Óvodai nevelés keretprogramjának alapelvei mentén alakították ki az óvoda saját pedagógiai programját; legnagyobb hangsúlyt a család, a keresztyén értékrend, egymás megbecsülése, tisztelete kap, melyhez az „Így tedd rá” program nyújt segítséget.

Az új óvoda számos új munkalehetőséget biztosít a térségben.

A beruházás összköltsége eléri a bruttó 400 millió forintot. Az óvoda építését teljes mértében a Magyar Állam finanszírozza, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. valamint a Magyarországi Református Egyház közreműködésével. A Református Egyházközség a gyülekezeti tagoktól és egyéb támogatóktól kapott adományokkal is hozzájárul az óvodai játszóeszközök biztosításához.