LETETTÉK A KISVÁRDAI ÓVODA ALAPKÖVÉT

Ünnepélyes keretek között tették le a Várday Kata Református Óvoda és a Várday Kata Református Bölcsőde alapkövét 2020. szeptember 27-én Kisvárdán. A Magyarországi Református Egyház által indított Országos Óvoda Program keretében 3 csoportos 75 fős új óvoda épül a településen.

Az ünnepi Istentisztelet keretében tartott alapkőletételen beszédet mondott Nt. Csegei István, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese, Balogh Sándor, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye gondnoka, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, valamint Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere.

Az Istentiszteleten igét hirdetett Főtiszteletű Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

A hamarosan induló beruházás során a leendő óvoda a Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium közelében a Krucsay Márton utca 3/b. alatt épül majd fel. A 410 millió forintból megvalósuló új óvodai fejlesztés forrását a Magyar Állam a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programján keresztül biztosítja. A tervek szerint 2022 szeptemberében nyíló intézménybe folyamatosan várják a város egész területéről és a közeli településekről a jelenleg bölcsődés korú kisgyermeket nevelő szülők jelentkezését. A beruházás 6 óvodapedagógusnak, 3 óvodai dajkának és egy pedagógiai asszisztensnek teremt új munkahelyet: az óvodapedagógusi munkakörökre várják még a jelentkezéseket. Az óvodai jelentkezéskor előnyt jelenthet a református felekezethez való tartozás, de nem feltétel.

Az új intézmény kiemelt célja, hogy pedagógiai programjában egyformán hangsúlyt kapjon a magas színvonalú szakmaiság és a keresztyén értékrend és a hit, a nevelést tehát keresztény szellemiség hatja majd át. Hosszú távú cél az óvoda művészeti profiljának kialakítása.

A kisvárdai óvodai fejlesztés kiemelt jelentősége, hogy a Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium  sorába csatlakozik be, ehhez kapcsolódik továbbá a Várday Kata Református Bölcsőde építése is, így lehetőség lesz arra, hogy a gyermekek az intézményesített nevelés teljes palettáján református szellemiségben részesüljenek.

Az intézmény névválasztása sem tér el a korábbiaktól, hiszen annak a Várday Katalinnak állít emléket, aki Báthory Anna nevelőanyja volt. Báthory Kisvárda, Beregszász és még számtalan birtok úrnője, a megreformált hit harcos támogatója, költők, prédikátorok bőkezű mecénása, a környék református közösségének kiemelt segítője volt.

Fotók: Szabó Sándor